neděle 12. června 2016

Jahodový koláč....



Sezóna jahod je v plném proudu, proto zde máme jeden jahodový chuťový zážitek.
Není to nic složitého,... tento koláč má u nás doma zaručený úspěch a s čerstvými jahodami krásně osvěží. 
Těsto je podobné piškotu a na krém budete potřebovat smetanu ke šlehání se zakysanou smetanou. Navrch čerstvé jahody zalité želatinou.



Recept na těsto:.....kdo nechce péct, tak tento krok vynechá a v obchodě si koupí již upečený korpus. 
Občas to také tak dělám,.... ale domácí je domácí. :-)

20 dkg cukru moučky
4 žloutky
8 lžic teplé vody
v robotu šleháme do světlé, nadýchané pěny
za stálého míchání přidáme 
8 lžic oleje
20 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
sníh ze 4 bílků

Tato dávka je na celý plech,
já jsem si těsto nalila podle oka do vymazané a pomoučněné koláčové formy tak, 
aby korpus nebyl vysoký.
Zbytek těsta jsem dala do menšího pekáčku, naházela jahody a bublanina byla na světě.

Korpus peču na 190 °C do zrůžovění.


Krém:

Na menší koláčovou formu stačí
1 smetana ke šlehání
1 zakysaná smetana
1 ztužovač šlehačky
cukr podle chuti

Šlehačku vyšleháme s cukrem a ztužovačem.
 Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. 
Korpus potřeme marmeládou, naneseme krém, poklademe jahodami, 
které zalijeme želatinou.
Želatinu kupuji v sáčku od Dr.Oetkera čiré a podle návodu připravím. 
Jednoduché a rychlé.

Necháme ztuhnout v lednici, alespoň na chvíli. 
Jak už je vám ale známo, u nás se moc neochladí. :-D






Mějte klidnou neděli,...
příjemné posezení s kávou či čajem a k tomu něco dobrého, třeba i jahodového.

Jarka

Žádné komentáře:

Okomentovat