sobota 13. června 2015

Meduňkový sirup



Meduňka - velmi nenáročná trvalka, která mi na zahrádce roste jako plevel. Umí zklidnit, působí proti nespavosti a je bezpečná i pro děti. Čaj si moc nevařím a  tak jsem rozhodla, že vyzkouším sirup. Povedl se a je výborný. Má příjemnou citrónovou chuť. Pro letní horké dny přímo ideální osvěžující nápoj. Stačí sirup smíchat s vodou nebo minerálkou, 
jak kdo má rád.
U nás sirup nebo-li šťáva mizí velmi rychle. :-) 

Recept: asi 20 stonků meduňky, může být i více
1 citrón
2 litry převařené vody
1 kg cukru
1 sáček (20g) kyseliny citrónové


Meduňku si namočím do zchladlé převařené vody s citrónem a nechám 24 hod. louhovat na chladném místě. Poté meduňku i citrón odstraním a vodu s příchutí meduňky přecedím přes plátno. Přidá se cukr a kyselina citrónová. Za stálého míchání mírně zahřívám, až se cukr rozpustí. Přivedu do varu a nechám ještě povařit  2 - 3 minuty. Pak již plním do lahví.

Víte, že.....se meduňka sbírá okolo 12. hodiny za suchého a chladného počasí před obdobím květu?  V době plného rozvití květům, již listy nevoní tak příjemně.



Žádné komentáře:

Okomentovat