.
..s balkánským sýrem.
Dýně Hokkaido mně letos učarovala, holky teda ne.
S manželem si pochutnáváme na polévce, pečené dýni s bramborem a zeleninou.
Ale musím říci, že pro mne nejlepším zážitkem byla pečená dýně posypaná balkánským sýrem.
S Pavlem jsme byli rádi, že ji holky nechtějí a my si ji mohli sníst sami. :-)
Recept:
Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme, nakrájíme na kousky.
Slupku neloupeme, při pečení krásně změkne.
Kousky si dám do misky, zakápnu olivovým olejem, lehce osolím, promíchám.
Dýni pokladu na pečící papír a dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C.
Peču dokud není dýně měkká( je pečená za chviličku), teprve potom posypu balkánským sýrem,
mohla by být i niva.
Něco málo o dýni:
Obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu.
Látky obsažené v dýni mají schopnost na sebe vázat toxiny a vylučovat je z těla ven.
Je také dobrým zdrojem vápníku.
Když budete kupovat dýni, měla by být těžší, lehčí plod je plný semínek.
Při správném uskladnění vydrží i 4 měsíce.
Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů.
Co je zajímavé, že čím déle je skladována, tím má vyšší podíl vitamínů a minerálů.
Hned zítra běžím koupit dýničky do zásoby.
Mějte se.
Jarka
Žádné komentáře:
Okomentovat