čtvrtek 29. října 2015

Dýňová polévka...

       
                                                                                 ... z Hokaido.



Dýně nedlabeme, ale dýňový dlabanec si rádi dáme.
Ve středu se manžel postavil do kuchyně a uvařil výbornou lehce pikantní polévku.


Snad každý má svůj osvědčený recept, u nás to bylo takto:

1 dýně Hokaido
1 česnek (stroužek) - ochutnala jsem a potají šoupla ještě jeden :-)
1 cibule
1 litr zeleninového vývaru (Pavel uvařil poctivý, mrkev, celer, petržel)
olej, sůl, pepř, chilli


Dýni rozkrojíme, vydlabeme ( óóó, tak teď jsem zjistila, že i my dlabeme dýni ).
Nakrájíme na kostky, které osmahneme na cibulce. Osmaženou dýni dáme do zeleninového vývaru a vaříme 20 min. i se zeleninou.
Vše rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme, sůl, pepř, chilli paprička, česnek.

Podáváme s opraženou houstičkou.

Pavli, už se těším, co dalšího nám uvaříš!

                                                                                             Dýním zdar.
                                                                                                                   
                                                                                                  


neděle 25. října 2015

Retro nákup...


......z Lidlu.


Jsem nadšená, hned jsem si vzpomněla na mé dětství.
Nejvíce si pamatuji na šťávu Ovocit, dále na žluté, oranžové a červené jazyky od Vitacitu 
a v obchodě na celý dlouhý regál, kde byly jen a jen sušenky Horalky. 
Nevím jak v Praze, 
ale u nás v malém městečku to tak bylo.

Mějte se krásně
                                     Jarka

sobota 24. října 2015

Zvířátka z kaštanů...

....bez špejlí.


Malá inspirace pro nejmenší.
Moc se mi líbí, že se do kaštanů nemusí dloubat dírky, ale spojuje se modelínou.  


Samotný dotek kaštanu je velmi příjemný, 
proto když ho vidím, vždy si ho seberu a šup s ním do kapsy. Potom si ho převracím v dlani.


S dětmi můžete kaštany třídit podle velikosti, nebo skládat nějaký tvar a děti hádají co to je.

Také můžete společně vytvářet obrazec dle své fantazie.
Každý si vezme kaštany a jeden začne vytvářet obrázek, další jej o kousek doplní. 
Takto postupujeme, až už nebudeme mít žádné kaštany (mohou být i žaludy atd...).
Pokud se nedomluvíte, co stavíte, můžete se těšit na to co vznikne.


Určitě vás napadne soustu dalších nápadů.

Krásný víkend vám přeje
                                              Jarka

pondělí 19. října 2015

Obrácený koláč s jablkama



Sezóna jablek je v plném proudu, ale neustále jablečný závin? Už to chtělo změnu. 
Poprvé jsem se pustila do obráceného koláče. 
Proč ne, když je surovinově nenáročný a prý velmi dobrý.

Můj postup:
Oloupaná jablíčka bez jadřinců jsem nakrájela na širší plátky, pokapala citrónem.
Na pánvi rozpustila plátek másla, 1 lžíce cukru a 2 lžíce medu (nechala zkaramelizovat). 
Nyní můžeme přidat skořici, oříšky. Necháme hezky probublat.
Do máslovo medového karamelu přidám jablka, které by se neměly promíchávat, 
ale já promíchávala a dále přendala do keramické koláčové formy.
 Celý povrch pokryjeme těstem (může být listové), čím lépe utěsníme jablka, tím lépe.
Pečeme na 200 stupňů, hezky do hněda.

A nyní přichází to nejdůležitější, celý koláč obrátit.
A ejhle.... otočil se, ale hodně jablek zůstalo přilepeno na dně. 
Nezbývalo nic jiného, než jablečnou hmotu přendat na upečené těsto.
Výsledek byl takový, že koláč vypadal úplně normálně, jako by se nic nestalo.
Musím říct, že byl výborný. :-)

Ale druhý den byl ještě lepší! :-D
Tak snad příště vychytám i ten malý nedostatek.


Mějte hezké dny, 
a pokud budete péct obrácený koláč Tarte Tatin, ať se vám povede lépe, než mně.

Jarka




pátek 16. října 2015

Sýkorka v hlavní roli...





Při odpolední procházce se mně podařilo vyfotit sýkorku. 
Vůbec ji má přítomnost nevadila. Ona si užívala jídla a já focení. :-)



Mějte krásný podzimní víkend. 
                                                   
   Jarka




úterý 13. října 2015

Říká se,...

                                                                             .....že peníze hýbou světem.


Něco na tom bude. Líbí se mi vyjádření jednoho norského básníka,
který řekl,

že za peníze ,, si můžete koupit jídlo, ale ne chuť k jídlu, 
léky, ale ne zdraví,
měkkou postel, ale ne spánek,
vědomosti, ale ne moudrost,
šperky, ale ne krásu,
luxus, ale ne teplo domova,
zábavu, ale ne radost,
známé, ale ne přátele,
sluhy, ale ne loajálnost."

                                                                                          Arne Garborg

Opravdu peníze jsou důležité, ale ne nejdůležitější.
Měly by se považovat pouze za prostředek k dosažení cíle, a ne za cíl samotný.
Výsledkem toho bude, že člověk bude spokojenější. 
:-)



neděle 11. října 2015

Salát z červené řepy s jablky..

                       



Červená řepa je v těchto podzimních dnech účinný a přitom levný pomocník proti celkovému poklesu imunity. 
Řepa a jablka je moje oblíbená kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť,
tím se pro mě salát stává lahodnější. :-)

                                                               Recept:                                                               
Na salát jsem měla 6 malých červených řep
3 jablka
1 malý bílý jogurt
1-2 lžíce majolky
sůl
křen 

Řepu neoloupanou uvaříme, vychladlou očistíme a nahrubo nastrouháme.
Přidáme jablka, opět nastrouhané nahrubo.
 Jogurt, majolku a křen si můžete dát podle své chuti. 
Křen je nastrouhaný na jemném struhadle.



                                                                     Víte že,....                                                                     
řepa je vysoce zásaditá a jako taková je schopna potlačovat viry a bakterie. 
Je-li správně pěstována, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a též i bránící vzniku rakoviny. 
Také zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku.

Červená řepa proti rakovině.
Šťáva se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinného bujení.
Užívají se až 3 menší skleničky denně. Na prevenci stač 1 sklenička jednou až dvakrát týdně.

Pozor! 
Pokud trpíte například cukrovkou nebo ledvinovými kameny, měli byste si při konzumaci řepy dát pozor, jelikož obsahuje větší množství cukru.






sobota 10. října 2015

První podzimní výzdoba.




Letos je to moje první podzimní výzdoba.
Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží, protože až kosáci dostanou hlad, mám po výzdobě. :-D

Mějte krásný víkend.
Jarka

neděle 4. října 2015

Závin s jablky..


Jakmile začnou podzimní jablka dozrávat, už myslím na to, že si upeču jablkový závin.
Jako malá jsem závin nebo-li štrúdl neměla ráda, ale nyní si na něm pochutnávám. 
A nejenom já, ale celá moje rodinka. 
Ještě přišla návštěva a na focení mi zbyl pouze jeden kousek.


Tento recept pochází od mojí babičky.

Z těsta budete mít 3 záviny:
500 g hladké mouky
1 celé rozehřáté máslo
1 celé vejce
do skleničky (200ml) dáme 1 žloutek, dolejeme teplou vodou (rozkvrdlat)
2 lžíce oleje
2 lžičky octa
půl lžičky soli

Postup:
Těsto nechte odpočinout (nemusíte dávat do lednice). 
S odpočatým těstem se hezky pracuje. Pokud se Vám zdá, že je těsto řidší, nevadí, 
po odpočinutí se hezky vypracuje. Když tak přidáte trochu mouky.
 Zatím, co Vám bude těsto odpočívat, nastrouhejte si jablka, já nestrouhám, ale krájím na plátky.
Vyválené těsto potřu máslem, posypu strouhankou a poté pokladu jablky, posypu skořicovým cukrem, dám rozinky. Můžou být i ořechy a někdy posypu i kokosem, jak kdo má rád. 
Nakonec lehce pokapu máslem a zavinu. Než dám závin péct, ještě ho potřu máslem. 
Troubu mám vyhřátou na 220 °C, peču na 200 °C  asi 20 min. do růžova.
Ale znáte to, každá trouba peče jinak.
Moje babička říká, že je důležité, aby se závin v troubě nevysoušel.


Přeji klidnou a pohodovou neděli.
Jarka