středa 22. července 2015

Rybíz a la brusinky




Letos poprvé zkouším brusinky z rybízu a s výsledkem jsem spokojena.
Svíčkovou často nedělám, ale brusinky používáme třeba k mletým masovým kuličkám, 
které se dají koupit v Ikee. To potom padne i celá sklenička brusinek.
Může se použít i na palačinky, koláčky a do jogurtů.


Recept:

2 kg červeného rybízu
1 kg cukru
1 vanilkový cukr
20 hřebíčků
1,5 dcl rumu
2 citróny
skořice

Postup přípravy:


Do pekáče dáme rybíz, posypeme cukrem a skořicí. Přidáme hřebíčky, vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a jeden citrón i s kůrou nakrájíme na malé kousky. Promícháme, pak už ne.
  Dáme do trouby na 190°C na 45 min. (já jsem ale míchala ještě jednou).
Sleduji, aby se mi kuličky nerozpekly, aby zůstaly celé.
 Až začne rybíz probublávat, tak odpočítat asi 20 min.
Vždyť víte, v každé troubě se peče jinak.

Horkou směs odstavíme, přidáme vanilkový cukr a rum.
Do vymytých sklenic plníme ještě horké, zavřené otočíme na víčko (5 min.), poté obracíme zpět,
 aby u dna nezůstala mezera.



Brusinky jsou brusinky, ale v každém případě je to fajn nápad, jak naložit s letošní úrodou rybízu.
:-)

5 komentářů:

  1. Děkuji za recept.Určitě zkusím.Hezký den Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, ať se povede a chutná. I Vám přeji hezký den. Jarka

      Vymazat
  2. Tak to je skvělý nápad. Já pořád nevím co s rybízem, tak to zkusím. Děkuji a zdravím, Riky

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je skvělý nápad. Já pořád nevím co s rybízem, tak to zkusím. Děkuji a zdravím, Riky

    OdpovědětVymazat
  4. Recept vypadá výborně, dobrý nápad ve stylu brusinek . Ivana

    OdpovědětVymazat